MR Gentle Deduction

Följde med Leena till Romsås för att hälsa på Mac och se när han skulle träna.

Vem tränar före Mac om inte Jac som är pappa till Challe och Mac. Fast nu hade han blivit av med sina kulor den gamle mannen som nu blivit 17 år.

Ser på bilden ovan att Challe är rätt så lik sin far också

Snygg som vanligt var han iallafall. Väldigt nöjd med val av hingst. Han heter egentligen MR. Gentle Deduction men kallas för Jac, han har varit framgångsrik i reining tillsammans med Peter Ljungberg.

Nä nu får det räcka

De senaste dagarna har jag läst om insändare och debattartiklar om just ridsporten. Självklart är det inga positiva artiklar för vem skulle läsa något positivt i en kvällstidning liksom? Men jag måste trots ändå hålla med lite gällande att man inte ska trycka ihop hästen till en liten boll och sedan är jag inte ett stort fan av att spänna nosremm och nosgrimma det hårdaste som går. Jag kan förstå att det inte kan vara så bekvämt att ha något som trycker över näsan och samtidigt ska man kunna koncentrera sig på det den på ryggen ber mig om. Men att vi plågar våra hästar och att vi ska utföra dominansträning måste jag få ryta ifrån. Är man insatt i just nu dressyren som det nu pratas mycket om så borde man också veta att det pratas om att vi ryttare ska rida mer med sitsen och inte med händerna. Händerna är där för att ge hästen ett LÄTT stöd och ska egentligen inte göra något alls. Vi anpassar utrustning efter hästen för att undvika onödigt tryck och skav, vi tar hästen oftare till sjukgymnast, veterinär, tandläkare och naprapat än vad vi gör för oss själva. Att hästen har bättre kost och mer rent och snyggt än vad våra hem är. De får nya skor oftare än vad vi ger oss själva. Om hästen nu hade avskytt oss så och tyckt att vi plåga dem till det yttersta borde de då inte gå till angrepp när vi hämtar dem i hagen? De kommer väll ändå inte med öronen framåt och möter oss om det mår så dåligt som det nu står i dessa artiklar, insändare och debattartiklar?
Sen blir jag väldigt frustrerad över att folk kan sitta och kommentera och hålla med men samtidigt äga en häst själv, ärligt talat vad fan är det för hyckleri?

Jag kan med gott samvete säga att mina hästar ÄLSKAR att få följa med ut i skogen men även träna på banan. Självklart måste man passa ridningen efter individen, man måste vara öppen med att en dag inte kunna träna som man alltid gjort. Har hästen en pigg blick och hårremmen är glansig så är det ett tecken på att hästen mår bra både psykiskt och fysiskt. Man kan sin häst och märker av minsta lilla ömma muskel. Så kom inte och säg att vi inom ridsporten plågar och dominerar våra fyrbenta vänner för vill dem så får de av oss hur lätt som helst. De kan om de vill till och med döda oss.
Ja jag blir lätt provocerad gällande detta ämne för det som skrivs är till stor del skitsnack.

Inte långt kvar

Jag längtar så mycket tills Challe och Elin ska ut på sin första pay and jump. Nu är det bara fyra veckor kvar tills starten i Gäsene ☺️.

Varberg

Är helt slut ikväll. Varit iväg hela dagen i Varberg med Antons dotter, ja herregud någon från den sidan av familjen måste ju få se bockstensmannen 😊. Det slog mig dock att varbergsfästning var mer spännande när jag var liten, nu är det så iordning gjort att mycket av det gamla, kalla och ruggiga är borta. Men men barnen vet ju inte om det 😊.

Fredag

En tidig ridtur med alla tre hästarna och självklart så var Wilma i täten från början till slut 😊.

En något trött Alli, en pigg Challe och en taggad Wilma var ute i skogen. Challe var mer i luften än på marken idag, så pass mycket att till och med jag trodde att jag snart skulle ligga på backen 😉.

Bästa beslutet

Att låta Elin hoppa in Challe är nog ett av de bästa besluten jag gjort. Jag ser så enormt mycket fram emot varje tränings tillfällen och att få se Challe så taggad varje gång är helt otroligt.
Idag la vi till en vattenmatta som både jag och Elin trodde att han skulle tvärvägra på. Challe själv förstod inte vad vi var så oroliga för för det är ju bara att hoppa 😂.

God morgon torsdag

God morgon! Vaknar lite efter 5 då Anton går upp som vanligt. Lyckas somna om i nästan 1 timme men när Anton väl har åkt så går det inte ligga kvar, jag är för pigg just då. Så bara att ta sig upp och gå vidare till soffan för att se om det är något roligt på tv.
Fast måste erkänna att nu när jag ligger i soffan att det hade varit skönt att somna om ☺️.

God morgon

Onsdag

Vilken dag jag haft idag, mycket som hänt och kanske lite för mycket. Först ut var hästarna,skulle möta upp Lena i stallet för att ta ut Challe och Wilma på en låång skrittrunda. Wilma flåsa som väntat då hon är i så fruktansvärt dålig kondition, men detta ska ändras på har jag tänkt så nu gäller det att planera hennes veckor.
Challe gick och vänta på att vi skulle öka tempot någon gång och tyckte väll att det var lite för tråkigt idag 😊.
Nöjd med dem båda iallafall och i morgon vid 13 tiden ska Challe hopparens en sista gång innan det är dags för en pay and jump. Wilma ska få gå i hagen i morgon hade jag tänkt om jag inte väljer att ta en promenad.
Ja iallafall så efter ridturen så var det bara hem och byta om för att styra mot Göteborg och Ortocenter Regab. 1 timmes tuffträning där och ett nytt program. Fick även i uppgift att boka tid hos vårdcentralen för att kolla mon rygg då det pirrar i framförallt vänster tårna när jag sitter upp. Vill ju helst inte sitta upp särskillt länge då foten blir kall och tårna som sagt pirrar.
Iallafall så går det sakta men säkert åt rätt håll med höften och träningen blir nu hårdare och mer utmanande. Ska under semestern träna 3 gånger/ vecka och samtidigt ta det lugnt ...hur nu detta ska gå till 😂.
Var supertrött efter träningen och uppe i varv så när jag äntligen kom hem och lagt mig för att vila så ringer Leena och säger att hö har kommit. Så då blev det 30 minuters vila och sedan direkt till stallet för att stapla upp 50 balar hö, nackdelen att lyfta höbalar i linne är att man har hö över allt ( mer innanför kläderna än utanför) och en massa rivsår på armarna. Sved gott i duschen sen kan jag lova.

Nu är jag iallafall hos Anton och här kommer jag ner i varv väldigt fort. Vi har kollat två avsnitt från två olika serier och nu får jag tv:n för mig själv 😊.


Nu ska jag få i mig lite riktig mat för första gången under denna dagen 😊

God morgon

Igår var en jobbig dag. Gick i ridskor i skog och mark då Antons dotter fick rida Wilma. 1,5 timme var vi ute och gissa om jag var trött och hade fått jobbiga skavsår på mina lilltår efter den promenaden, Men de andra två var nöjda iallafall.
Idag känns det i benen men jag ska ändå träna Challe och Wilma ska longeras.
Sen hade jag tänkt att jag skulle gå ner till gymmet och göra lite övningar, men vi får se om jag inte hoppar över detta och tar det på torsdag eller fredag i stället 😊.
Ska försöka ta mig upp ur sängen nu och äta lite frukost så inte hela dagen hinner försvinna 😊.

Fredag

Känner mig så nöjd med att hunnit med båda hästarna idag innan klockan hann bli 11 😊.
En sak jag bestämde mig för var att Wilma måste "fitas till", Wilma måste få bättre kondition för idag kände jag hur tung hennes kropp är. Wilma vill verkligen mycket men hon orkar verkligen inte. Nu låter det som att hon är mega fet, men så är inte fallet men hon har tappat ALLT. Jag hoppas att Lena vill hjälpa nog rida henne 3 gånger i veckan under min semester.
Wilma var iallafall lycklig att få ha kommit ut på en tur.

Challe han fick springa av sig i paddocken för han var mer i luften än på marken när jag longerade honom 😂. Imorgon blir det träning i paddocken igen för honom.

Torsdag

Dagens pass vad ska jag säga. Det har ju gått nästan en vecka sedan Challe reds pga skyfall. Massa massa spring i benen, det försvann efter några varv i galopp. Detta gjorde dock att han inte riktigt orka hela passet.
Men men om några dagar så har han lugnat ner sig och kan lägga energin på att lyssna bättre på mig.
Lite var mitt fel men idag var det mest Challe.
I morgon går jag upp samtidigt som Anton så jag hinner med både Wilma och Challe innan jobbet.
Challe ska tömmlongeras och Wilma ska få ut och sträcka på sig.

Övning ger färdighet

Jag gör ett stopp i engelska pluggandet och pluggar ridvägar 😊. Jag har som plan att rida avslappnat, lugnt och vara mer nogrann med mina vägar. Sen måste jag försöka att låta bli att små tjafsa med Challe under programmet så tror jag att vi kommer få mycket bättre resultat.
Jag är glad att jag ridit detta program en gång innan och för inte så länge sedan så det sitter kvar lite i minnet 😊.
Bara 2,5 veck kvar till start.

Skadad ryttare, ägare till två hästar

Livet som skadad ryttare och ägare till två hästar är inte lätt. Man kan inte riktigt planera till 100% varje dag hur varje häst ska tränas. Ja det beror såklart på vilka problem man har med sin skada man lyckats dra på sig tack vare dessa djur 😉. För min del så beror det på hur ont jag har, jag får lyssna på kroppen och ta ett beslut om jag kan fullfölja ridpasset.
Kanske jag för tredje dagen i rad får motionera dem från marken för att höften värker/smärtar för mycket för att jag ens ska klara av att sitta ner.
Ibland när det regnar för mycket så får jag faktiskt låta hästarna vara kvar i hagen då regnet gör att smärtan är olidlig och bara värme hjälper.
Det hade varit lättare om jag haft ett ridhus i närheten men jag har nu inte det så då får jag göra vad jag kan.
Sen är vi ( hästägare/ryttare) lite tappade bakom vagnen då vi allt för ofta biter ihop och rider ändå. Det är något man lärt sig från unga år att trillar man av så är det bara upp igen för det går över...så länge du inte brutit något eller slagit i huvudet för illa.
Vi hästmänniskor är vana att ta smällar, vi är vana att ha lite ont. Men vi reser oss snabbt och blir förbannade i stället för att börja stortjuta. Kanske inte helt normalt och de som inte är i hästvärlden tycker säkert att vi är helt rubbade som utsätter oss på nytt för samma risk igen. Säger någon det till en ishockey spelare efter att han/ hon just blivit crosscheckad? Vi hästmänniskor gör inte detta medvetet iallafall.

Jo att vara skadad och vara hästägare till två hästar....glömde helt bort mig nu så får återkomma igen ☺️.

Gårdagens träning

Igår var det dags igen för lite hoppträning för Challe tillsammans med Elin. Han har fått ett riktigt bra självförtroende vad gäller hoppningen, vilket märktes när han bara sög emot varje hinder. Han hade ibland lite för bråttom men lär han sig bara att lyssna när man ber honom att ta det lugnt så kommer det bli ännu bättre.
Challe fick till och med hoppa lite högre på vissa hinder, här fick Elin känna det jag sagt från början att han hoppar bättre och att han inte har några problem med höjder.
Nu planerar vi för en pay and jump som ska avsluta deras träning. Sedan är det min tur att få hoppa och få lite självförtroende i hoppningen igen.
Iallafall så siktar vi in oss på en pay and jump i slutet av Augusti som hålls i Gäsene 😊.