Morgondagen är snart här

Hej och hå nu var det väldigt länge sedan något skrevs här igen.
Men inget intressant har hänt, speciellt inte i stallet. Det har varit stenhårt i backen så då har det blivit promenader och klättring varje gång. Inte det roligaste eller det jag hade planerat som förberedelser till morgondagens tävling. Har inte ridit programmet det minsta så i morgon hoppas jag på att han sköter sig lilla Challe.
Sjukt trött är jag och jag hoppas att jag sover gott i natt så jag kan fortsätta vara lugn som jag varit idag ☺️.
Nä nu ska jag se de sista bidragen i Mellon innan jag tänker krypa ner i sängen.


Torsdag

Äntligen torsdag som jag längtat till denna dagen. Först ska jag jobba innan jag tar mig till stallet. Jag hatar verkligen att det är så hårt i marken så nära inpå tävlingen. Jag måste komma på andra sätt att hålla i gång Challe, så idag ska jag tömmlongera honom med bara fokus på skritten. 
Nä jag måste skynda mig att bli klar nu så jag inte kommer försent till jobbet ☺️.


Snart är det dags...Boråsridhus

Idag är det onsdag och lite mer än 1 vecka kvar till min och Challe's debut i Borås ridhus. Ska jag vara helt ärlig så är jag sjukt nervös. Jag och en kompis som också är min jobbakompis satt och prata om detta på lunchen hur nervös man är för att komma till en klubbtävling på Boråsridhus när man inte har en "fin" häst. Med det menar jag att man inte har ett renrasigt halvblod med fina papper ( fina föräldrar), men samtidigt så kom vi överens om att det känns så j*vla gött de gånger man faktist slår alla eller många av dem.


Jag ska försöka att tänka bort de tankarna när jag är på plats och fokusera på att ge Challe mera erfarenhet på tävlingsbanan. Jag har inga större krav på honom mer än att jag vill att han ska gå så avslappnat som möjligt. Gör han detta så känner jag mig supernöjd med dagen.

Videolaryngoskopi

Jag satte mig ner för att läsa nya tidningen från Hippson. Jag fastnade direkt för en artikel om missljud som kommer från hästen.
Detta är något som Wilma får när hon anstränger sig mycket som till exempel under långa och korta galoppsträckor. Det låter som en vissla ( pipandeljud) från hennes luftvägar och jag har trott att det beror på hennes bronkit. Men nu läser jag här att dessa ljud kan bero på något annat. 
För att kunna ta reda på detta så går undersökningen till så här och jag citerar: 
" videolaryngoskopet har en liten kamera som förs in via näsan på hästen, den sitter på en grimma som sedan fästs över huvudet. Runt magen har hästen ett antal mätinstrument, kameran spelar in en film som vi veterinärer kan titta på i efterhand. 
Hästen sätts i arbete, travhästen körs och ridhästen rids. Man får en väldigt bra bild av vad som händerna hästensluftvägar när den arbetar. Kanske är det när ridhästen går i en viss form som missljuden uppkommer, eller när travhästen når sin maxprestation på banan" 
Den som blir intervjuad heter Hanna Lähdekorpi och är veterinär.

För mig som har en häst som har dessa ljud som hon beskriver så kände jag ett stort intresse för att kolla upp detta lite mer. För det som jag har trott berott på bronkiten kanske beror på något heelt annat. 


Stolt matte 💕

Jag har så duktiga hästar och idag går största stjärnan till Challe. Wilma var först ut vilket hon blev lycklig över, sen var hon kanske inte lika lycklig när hon fick klättra ganska mycket. Det är inte hur långt du rider utan att det faktiskt blir av, det gäller speciellt för Wilma som blir glad över minsta uppmärksamhet.

Challe blev jag så stolt över idag som gick en uteritt helt utan kompisar för första gången idag ☺️.


Ja i början så ville han ju vända då där vi gick upp var lite mycket " farliga" saker. Så jag fick hoppa av och gå med honom 50 meter innan jag hoppade upp igen. Jag trodde dock att han skulle vända men han gick med en gång framåt med bestämda steg och då klappa mitt hjärta lite extra. Sen hela vägen hem så gick han så fantastisk bra och duktigt att jag satt och klappa och berömde honom hela vägen hem. Han fick mycket godis när vi kom in i stallet igen 🌟.


Ledig tisdag

Äntligen en ledig dag och den är planerad i tvättstugan och i stallet...ka mest av dagen iallafall ☺️.
Både Wilma och Challe ska få komma ut och klättra, tror jag ska prova rida Challe eftersom det är jämte stallet.
Vi hörs senare för en uppdatering för nu måste jag äta frukost.

Lördag

Yes äntligen helg tänkte jag igår. Tills jag kom på att jag jobbar denna helgen också, vilket betyder att jag ska släppa ut hästarna innan jobbet. I tanken låg jag en vecka före och tänkte att jag nu skulle ha lite semester så då är det klart man blir besviken. Men men en vecka går fort som tur är.
En sak jag inte har tur med är vädret, varför ska det bli minusgrader och stenhårt på backen just nu? Nu måste jag ändra och tänka om i Challe's veckoplanering så han inte blir stående flera dagar. Igår hade jag tänkt tagit en promenad med honom för det var riktigt fint väder. Men när jag kom tillbaka från en ridtur med Wilma så var jag så frusen att jag bara behövde hem och tina upp mig i duschen. Så idag tänkte jag gå och klättra med honom så han både får använda huvudet och träna. 
Men först ska det bli jobb, kommer dock inte ihåg när jag slutar 😂.

Torsdag

Äntligen är torsdagen över och i morgon väntar en ledig dag innan helgjobb.
Iallafall så efter jobbet tog jag mig till stallet som i vanlig ordning.
Jag vågar knappt skriva det men Challe gick riktigt bra idag. Jag tror lite träningsvärk börjar smyga sig på, för idag var det väldigt jobbigt att galoppera och till och med fatt rätt i vänster varv. Men jag måste säga att han gjorde bra övergångar från galopp till trav, han orkade samla ihop sig bättre efter bara några steg ☺️.
Han bet dock tag lite i vänster sidan så min plan för i morgon är att rida mycket serpentiner och volter så får jag se på lördag/ söndag om det blivit bättre.
Kan han även göra så för att det är lite jobbigt tro? 

Nä som sagt så är jag lyckofylld ikväll ☺️.


Tisdagkväll

Hemma efter både jobb och stallet. 
Tömmlongera som sagt Challe idag vilket gick väldigt bra. Jag tror han har lite träningsvärk just nu och mina planer för honom i morgon var en promenad egentligen, men efter dagens pass så tänkte jag ändra om och jogga honom. Jag hoppas han sköter sig bara, ser hellre att han springer än att han ställer sig på bakbenen igen. Det ska snöa i morgon också så hoppas på väldigt lite snöande när jag ska rida bara ☺️.
Nu ska jag äta min kvällsmat och till Farmen ska jag mumsa i mig min blåbärsmuffin som jag fått av Leena 😊.

Tisdag

Så var det tisdag, min sämsta dag på hela veckan. Jag har alltid varit som mest trött en tisdag, jag har har haft sämst humör på tisdagar så vi får väll se hur dagen blir idag. 
Jag hoppas på att det inte ska regna för mycket så jag kan tömmlongera Challe efter jobbet utan att bli dyngsur efter 3 minuter. 


Måndag

Som sagt går det bra ena dagen så går det sämre nästa. Det är precis vad som hände idag. Challe har sedan han varit liten tagit till stegring, det är inte något roligt när man sitter på honom. Även om han inte lyfter särskillt mycket så är det lite otäckt, för man har i huvudet att han kan slå över. 
Idag var en sådan dag då han var spänd och lite ofokuserad. Jag tycker att hav gick helt okej i början av passet då han lyssnade bra, han gjorde halt när kag bad honom. Han hade dock lite bråttom  iväg från halten, gärna innan jag bad honom. Iallafall så skulle vi börja trava och det var här allt började. Han var som sagt okokuserad och vid ett tillfälle så fick han ett litet "utbrott" om man kan kalla det så och ställde sig på bakbenen. Jag korrigera honom snabbt och så fortsatte vi. När han inte blev lugnare och mer avslappnad så bestämde jag att vi nu skulle börja om från skritt. Detta tyckte inte Challe var en bra ide utan fortsatte vara spänd. Vid ett tillfälle när han hade gjort halt ocj ännu en gång tänkte gå framåt utan att jag bad honom så explodera han. Han stegrade sig och hoppade fram som en lipizzanare och direkt så hoppade han ett litet skutt igen fast åt sidan med böjd kropp. Gissa om jag höll på att åka av och att jag började tappa humöret. Så för att inte återskapa torsdagens pass valde jag att hoppa av, hämta longerlinan och longera honom. 
Challe hade väldigt mycket energi idag eller så tappa han några skruvar tidigare för att han rusa full galopp runt mig varv efter varv. 
I morgon tänker jag tömmlongera honom och jag hoppas verkligen att han  går bättre, att han kan lugna ner sig lite.
Jag ska även prova att ha ett spö på mig nästa gång jag rider och det är enbart för att använda mellan öronen på honom ifall han ställer sig upp igen. 


Samtidigt hoppas jag att detta bara är någon fas han har och att han blir bättre. För egentligen är det inte så konstigt att han har mycket energi efter att ha stått i nästan 6 månader.

Måndag hela dagen

Måndag måndag måndag & jag har ännu en ledig dag 😊. Kommer vara såå utvilad till i morgon. Jag ska iallafall snart iväg en snabbis till stan för att köpa foderkalk och sedan kommer jag ta mig till stallet för lite träning med Challe. Tänkte även ta med Wilma på lillarundan idag så hon också får känna sig nöjd ☺️. Mina förhoppningar att Challe kommer gå lika bra idag som igår  är väldigt små. Brukar aldrig hända att det händer två dagar i rad 😊. 
Nä nu ska jag göra mig i ordning för att sedan åka.

Take Care 

Söndag

Idag är Challe helt fantastisk. Han gick så bra, han gick till och med lugnt och avslappnat i skritten. Han blir så stolt vid beröm, jag berömmer honom säkert var 5:e sekund. Men stärker det honom så får det vara. Joo just det han kunde till och med göra halt och stå still tills jag bad honom gå fram igen. I morgon tänker jag fortsätta med övergångs arbetet. Han har lätt från trav till skritt men har det lite jobbigare från galopp till trav. Så fokuset kommer vara på det sist nämnda så vi kan få till det liite bättre tills den 28.

På lördag ska det komma en tjej och provrida Wilma. Känner att hon inte får tillräckligt med tid, jag får sådana skuldkänslor att jah bestämde mig igår att lägga ut en annons. Så nu hoppas jag att Wilma och denna tjejen kommer överrens, jag kommer fortfarande rida Wilma då jag hinner men då vet jag att hon får röra på sig. 

Det är då tusan att hon alltid ska ha rätt

Jag har följt Jenny's råd sen i förrgår att som igår gå en promenad med Challe och idag jogga honom lite lätt och ha på gramanen. Ge Challe beröm så fort han gör rätt.
Det är tusan att hon ska ha rätt jämt ☺️. Han gick riktigt bra idag trots lite övertaggning i början. Kände hur han riktigt sträckte på sig och slappnade av varje gång han fick beröm. Man hade kunnat tro att jag berömde en hund ibland 😂. 20-30 minuters ridning idag och sedan var jag nöjd för idag, Challe var avspänd och gick från trav till skritt avslappnat och fint. Varför fortsätta då? Kände att det var bättre att vi avslutade i topp idag.
Imorgon blir spännande om han kommer reagera lika starkt som idag.

Nu ska jag lägga mig med en handduk över ögonen i ett mörkt och tyst rum så migränen som är påväg ska lägga sig 👍🏻.
Besök Jenny på WWW.JMDressyr.se 
Take Care 

Äntligen Fredag

Jaha ska man tro på väderleken i mobilen så ska det regna hela helgen 😳. Jag hoppas verkligen att det inte är mer än lite duggregn. Idag kommer jag hålla mig till min plan att ta en promenad med Challe. Har inte bestämt åt vilket håll ännu bara. Känns så skönt att det är fredag och att jag sen är ledig hela 3 dagar, det kan jag säga är inte särskillt vanligt. Det är en riktig lyx för det känns som att man varit ledig en hel vecka ☺️.


Torsdag

Tidigare var jag så förbannad och nu skäms jag. Jag och Challe kom inte bra överens idag och mitt humör mer eller mindre explodera under ridpasset. 
Jag skäms så otroligt mycket nu när jag lugnat ner mig och även pratat med en sjuk Jenny (JMDressyr.se). Jag skulle avslutat passet när jag märkte att mitt humör börja försvinna. Imorgon ska jag och Challe ta en promenad för han kommer säkerligen ha träningsvärk. Sen i helgen så startar vi med ett jogginpass och på söndag ska vi träna övergångar. Ska sätta mig ner och planera för nästa vecka. Det som hände ikväll ska aldrig hända igen, ALDRIG igen. 


God morgon torsdag

Godmorgon!
Har varit uppe 1 timme nu och släppt ut hästarna. Wilma vlev så lycklig över att slippa täcke idag att hon små sprang ut ur stallet med öronen framåt, mitt hjärta smälte.
Idag är jag taggad, jag vill bara jobba för att sedan åka till stallet. Jag hoppas att det mjukna till i marken under dagen för annars kommer jag inte kunna träna Challe idag. 
Nä nu ska jag byta om och fixa lite så jag kan åka till jobbet om 30 minuter ungefär.

Take Care 

Onsdag

Känner mig riktigt duktig och nöjd idag. Jag tig sovmorgon till halv 8 för att sedan åka och ta ut hästarna. Jag hade tagit med mig frukost till stallet som jag fick i mig innan jag började mocka mina boxar. 
Challe och jag tränade i 45 minuter i paddocken från halv 9. Testade idag att börja med att galoppera av honom, detta gör jag inte igen. Trodde att han skulle lugna ner sig men det blev tvärtom istället 😊. Efter att ha bråkat lite som han brukar göra så gick han riktigt bra, jag känner att vi är på rätt väg. För varje ridpass så lugnar han ner sig fortare och fortare så vi kan fokusera på träningen och inte bara springa runt och bråka ☺️.


Klockan var ju bara 09:15 så då tog jag och Wilma en promenad på 30 minuter, något som hon var riktigt nöjd med...när vi väl kom ut. Att lämna hagen när det finns lite mat kvar är inget hon gärna gör min lilla tant.
Hoppas på ett okej väder i morgon så iallafall jag och Challe kan fortsätta våran träning inför den 28 😊.
Nöjd med morgonen och nu ska jag tina min frusna kropp och äta lite lunch innan jag ska börja jobba.