Nu får det vara nog

Blir lite lycklig av att se bilder och videosnuttar från SIHS 😊. Jag och Jenny har varit uppe 3 år i rad, när man åkt hem har benen värkt av alla timmar bland alla montrar. I år prioritera nog varken jag eller Jenny denna stora tävling av lite olika själ men desto större att åka till Göteborg till våren 😉.
Ikväll när jag och Olle ( hunden ) var färdiga i stallet kände jag att nu har jag varit sjuk och bekväm för länge så i morgon innan jobbet ska Challe få jogga lite i paddocken. Jag och Olle passade även på att busa väldigt mycket mellan alla måsten 😉.

Nu är jag trött och har lite ont i ljumsken och känningar i höften så en liten värktablett och sen " hoppa" ner i sängen.Nervös

Jag är så nervös över vad veterinären ska säga den 8 om Wilma. Att hon är överviktig och behöver gå ner är jag till 99% säker på men markeringen hon visar? Eller är det bara jag som fått för mig att hon markerar?
Ja jag är väldigt nervös.


En livsstil som hästägare

Det har varit några härliga dagar med minusgrader och frost, till och med några snöflingor hann ligga på backen i några timmar. Ja innan regnet, slasket och plusgraderna kom tillbaka. Då börja jag fundera lite kring våra liv som har hästar som hobby, för vem hoppar av glädje att gå till stallet när det är sådant här äckel väder? Att man måste ut när det blåser kallt med duggregn och sidovind? När man inte har tillgång till en manege ut ska man rida blir det att ta sig ut i regnet och bli blöt och iskall, är det okej att ha känslan att man bara skulle vilja slippa bara idag.
Jag blir lite stressad och får dåligt samvete när jag( speciellt till Wilma ) säger att "imorgon då ska vi ut på en promenad", men när det är väder som idag och jag inte är riktigt frisk så känns det inte bra inombords då jag hade lovat henne. Visst hon kanske inte förstår vad jag säger men som hästägare så tror man att det gör det på något sätt ändå. Wilma som så tydligt visar hur lycklig hon blir av att få uppmärksamhet då svider det extra mycket när man inte kan hålla sitt löfte.
Men tillbaka till frågan får man ha den känslan att man bara skulle få slippa åka till stallet för en dag? Det är inte det att jag tröttnat på hästägarlivet, att jag bara skulle kunna sälja båda och lägga pengar på annat. Jag kommer ALDRIG kunna leva utan att äga minst 1 häst. Bara för att vi ( alltså hästägare) ibland suckar över att behöva gå ut i skitväder så betyder inte det att vi vill lägga av. Alla har sina dalar i sina intressen och och motivationen går upp och ner för oss alla. Vem skulle inte slita sitt hår när man försöker och försöker men det händer ingenting eller som hästägare då man får besöka veterinären gång på gång men man tycker att ingenting händer och att man bara lägger pengar på veterinärkostnader. Men innerst inne så lägger man hellre alla sina pengar man har för att ens bästa vän blir bra än att ha de kvar på kontot eller lägger de på någon resa. Förstår ni vad jag menar? 
Vi sliter på dagarna på jobb och skola på dagarna och sedan direkt till stallet för att arbeta tungt i stallet 4-5 timmar/ dag, vi får klaga lite ibland men det betyder som sagt inte att vi tröttnat på våran livsstil som hästägare.


Lördag

Godkväll! Har legat nerbäddad i mina föräldrars soffa hela dagen. Vaknade och kunde knappt prata och frös som bara den.
Igår kväll så provade jag ( efter rådgivning med Jenny) rida Challe med gramantygel. Inget som han uppskattade då han ville slå upp huvudet blev stoppad av något som tog ner huvudet igen. Men efter några varv så kunde han slappna av och hade bra framåt driv och gick riktigt bra. Här valde jag att avsluta passet som bara reds i skritt och trav. Challe som inte är någon gångarts häst har ändå så mycket mer i kroppen, det har jag kännt på flera gånger. Därför märker jag väldigt lätt när han "bråkar" och försöker komma undan genom att t.ex springa med huvudet i vädret i traven, hoppa som en gazell i galoppen. Lite trotts skulle jag tro det är.

Idag var marken frusen och hård och jag orka inte riktigt idag. Så i morgon blir det promenad för både Wilma och Challe, men först ska jag till mitt andra hem numera för att köpa strö. Tänker beställa som sagt från MyOne men i morgon måste Wilma få en bal.

Nä nu ska jag lägga mig igen och hoppas på att må bättre i morgon.

Natti natt 

Snö snö underbart och ...kallt

Då var det samtalet överstökat, den 8 december har jag och Wilma fått tid för att kolla upp hennes hälsa. Jag hade helst sett att hon hunnit gå ner en del tills dess men jag får helt inse att det inte kommer att gå 😊.
När jag skulle gå från jobbet så kom det snö, även om flingorna kanske inte var så stora så kom ändå snö. Sen att det var svinkallt i vinden var inte lika mysigt. 
Nu ska jag försöka hålla mig vaken i 3 timmar till innan jag tänker gå och lägga mig för natten.  


Vad är felet?

Challe var på tönt-humör idag så tappade humöret för en stund på honom. Han hade bestämt sig för att en tråd som hängt på samma ställe hela tiden var extremt farlig idag. Så när han kom i närheten stannade han tvärt och kastade sig åt sidan, jag lät honom därför gå på en mindre volt vid detta ställe. Men det var lönlöst så det var bara att låta bli att rida vid just det hörnet. 
Avslutade med en bra och lugn galopp i båda varven 👍🏻👍🏻.

Wilma då. Ja vad ska jag säga, blev en tömmlongering och vi startade bra i vänster varv där hon var positiv, avslappnad och framåt. Sen kom vi då till höger varv, ja vart ska vi börja. Eller det finns ingen början bara förtvivlan just nu. Jag har tidigare i år berättat om att Wilma på böjt spår markerar väldigt väldigt lite. Hade hoppats på den långa vilan hon haft nu att det skulle vara bra. Men icke inte den minsta förändring, jag kommer därför nu kontakta veterinären så jag får detta kollat. Magkänslan känns bra  men blir ändå väldigt stressad och orolig för att detta kan vara slutet. Vad är hennes problem? Sitter det i musklerna? I någon led? Eller är något ben inne i kroppen trasigt? Nä det sista tror jag inte för hon har inte haft en enda svullnad på kroppen. Kanske sitter det i ryggen? Ja frågorna är många och de kommer gå runt i huvudet tills jag varit på besök hos veterinären. Tänker till och med låta bli att betala vissa räkningar innan jag varit med henne hos farbror doktorn.


Ojdå så det kan gå

Oj oj jag lyckades ta mig upp tidigt för att släppa ut hästarna idag. Åkte snabbt hem efteråt och la mig i sängen igen pch helt plötsligt så är klockan halv 10 oopps.
Så nu blir det bara att äta lite frukost, byta om och åka till Knalleland. Ja man måste åka dit 1 gång/ vecka då man har en pissenisse som kallas för Challe. Ska börja beställa hem strö från My One så jag slipper åka och knö mig in till stan. 

Ja så ska det ju ridas också, det regna i morse och nu är det solsken 😊. Hoppas det håller i sig hela dagen idag, känner inte riktigt för att bli blöt och kall. 

Nä nu ska jag äta och ladda mobilen som snart dör.

Morrn morrn!!

Tröttare än tröttast

Jag var så trött idag så jag orka inte mer än att fixa i stallet idag. Var en händelserik dag på jobbet igår och jag som är van att jobba 4 timmar var supertrött när jag kom hem igår. 
Men gårdagen med Challe gick riktigt bra, det blev tömmlongering vilket jag tror var uppskattat från Challe's sida 😊. Mjukt och fint gick han trotts att han då och då tog upp huvudet för att kolla vad som hände runt om. Eftersom han skötte sig så bra nöjde jag mig med honom efter ca 15 minuters träning. 
Sen idag blev det som sagt inget även om min plan var att köra ett pass på honom i paddocken. Det får i stället vänta tills i morgon då även Wilma ska få longeras lite. För även om jag vill ta det lugnt med henne så är det väldigt svårt. Wilma vill helst springa det fortaste hon kan hela tiden, så fort jag kortar tyglarna blir det Piaff tills hon får galoppera. 
Sen kanske jag kommer få rida Mac i morgon också vilket skulle vara riktigt roligt.


Det verkliga livet

Då börjar det verkliga livet igen, dags att börja 100% igen 😊. Men innan jag börjar jobba klockan 14 så ska jag snart ta mig till stallet. Wilma får stå idag och Challe ska tömmlongeras, om det inte är för geggigt i paddocken. Är det det så blir det ut och klättra i stället och hoppas på att han sköter sig.

Wilma's dag

Motivationen denna veckan har varit väldigt väldigt låg. Hoppas på att den kommer tillbaka kommande vecka. Wilma fick idag komma ut på lillarundan där en kort galopp bjöds, mycket uppskattat kan jag lova. Tror jag får byta till bett så jag kan ha gramanen på henne för jag orkar verkligen inte hålla henne när hon böjer på nacken och bara drar. Försöker hålla upp huvudet på henne så tyngden mer kommer på bakbenen, hon blir lite lättare att hålla då men mycket lite. Ingen skulle kunna tro att hon är 18 ( snart 19). 

Vinterkylan har kommit i vinden så efter Wilma's tur så frös jag så att jag bara ville hem. Fixade med boxarna och maten sen for jag hemmåt. Challe får sig ett pass i morgon i stället pch Wilma kommer säkert ut på en promenad. Tänkte försöka arbeta henne i paddocken om någon vecka så hon blir av med bukfettet innan isen och snön kommer. Ska sätta mig ner och kolla lite planering över de båda så får vi se hur det slutar 😊.

Kvarka, vad är det egentligen

Vi i hästvärlden har säkert läst på socialmedier att en ridskola råkat ut för Kvarka. Det slog mig då att jag har inte en aning om vad kvarka är, inte mer än att jag visste att det är otroligt smittsamt och har man vistats i ett stall där kvarka finns så ska kläder,skor ,händer ja allt tvättas och spritas innan man har kontakt med andra hästar. Ja helst ska man hålla sig borta från andra hästar helt och hållet. 
Så nu var jag tvungen att kolla upp vad detta var och läsa lite fakta. Läste bland annat att tar man hem en ny häst/hästar ska dessa helst stå i eget stall några veckor för att minska risken för spridning av sjukdomar. Har en häst i stallet fått kvarka ska även denna stå isolerad. Jag börja då fundera på hur vi i vårat stall hade löst det, vi har 4 boxar och alla är upptagna. Vart skulle denna häst stå isolerad? Vi hade fått ha alla hästar inne en väldigt lång tid för vi har ingen möjlighet att ha endast en häst isolerad någonstans.
Risken är ju då att även de andra tre hästarna blir sjuka, men hur hade man gjort?
Jag hoppas verkligen inte att vi någonsin kommer få kvarka i stallet...eller någon annan hemsk smittsam sjukdom.

Den magiska rösten...Jenny Magnussons röst

Är det tillåtet att i tanken strypa sin häst? Jag gjorde det ett kort tag idag under passet med Challe. Tror han är lite i en trotsperiod igen, där han ska slå med huvudet, hoppa hit och dit gärna som en antilop 😁. 
Men på något sätt så fick jag in kanalen med Jenny's röst i huvudet som sa " led med inner tygeln". TADAA så gick han som han skulle igen, blev mycket lättare att sitta på honom. Blir galen på honom när han själv gör det så mycket svårare för sig själv än vad han egentligen behöver. Jenny ett träningspass skulle sitta bra....eller du på Challe som får sig en genomkörare 😉.


Wilma var lycklig idag iallafall som fick komma ut på en 30 minuters promenad allra först. Hon struntade till och med att det regnade lite lite granna. 
Men eftersom det regna så fick jag putsa alla grejerna som hade använts under båda ridturerna...sååå tråkigt om ni frågar mig. Men men nu är det gjort iallafall och hästarna får på sig rena och mjuka läderprylar 😊.

Tänk att man kan bli så trött av att duscha efter att ha varit kall och blöt.

En perfekt dag

Superfint väder idag och självklart passade vi då på att löshoppa killarna. Challe var först ut och blev supertaggad när han kom ut och såg vad som var på gång. Ju mer jag longera honom desto mera speedad blev han, det var ingen ide att lobgera länge utan bara börja med hoppningen.
Challe som rätt fort brukar komma in i hoppningen med bra teknik var för på idag, så han kom in fel, blev flack och rev fler gånger än han brukar.
Så fick nöja mig med ett ok från hans sida idag 😊.
Mac var likadan, speedad som bara den. Han hoppa inte heller bra idag och han som inte har likabra teknik hade det lite svårare. Men han var den som lugnade ner sig fortast och behövde inte hålla på så länge innan han hoppade helt okej.

I morgon får Challe vila och Wilma får all uppmärksamhet. Kommer ha en riktigt lycklig dam i morgon.
Hon och Alli fick sig en mindre promenad efter killarna och ingen var lyckligare än Wilma..

Blev inte som jag tänkt

Blev inte riktigt som jag tänkt idag. Mat och strö köpt och regnet försvann. Men jag hann bara med Challe idag så i morgon får Wilma sig en promenad med Alli som sällskap. 

Challe's pass idag då, nja helt okej men han var lite små tjurig idag. Sen var han i mellanåt lite mindre koncentrerad på mig och mer på vad kompisarna gjorde i hagen.
Så dey blev ett sms till JMDressyr.se och kollade om hon hade tid att komma ut någon dag. Så nu håller jag tummarna 😊.

Äntligen Lördag

Lördag och kladdkakansdag, min plan idag var att Wilma skulle få sig en promenad även idag och Challe skulle få jogga lite. Men regn och sidovind med Wilma är ingen bra kombi. Jag får helt enkelt hoppas på att det kanske lättar lite granna till i eftermiddag för igår var hon riktigt lycklig över att få komma ut...även om det var Mac som var sällskap. Skillnaden med Wilma och Mac är att Wilma är taggad till örontopparna och tacktar hela tiden, medan Mac har lättare att slappna av.


Challe skulle behöva joggas lite idag för att bli av med lite energi och sköter han sig tänkte jag avsluta med att rida igenom programmet som vi ska rida den 21 på klubben som ligger en liten bit ifrån oss.

Men innan det blir stallet ska badrummet städas, tråkigt nog.Veterinärbesök över

Då var veterinärbesöket över och bulan jag hittade i förrgår var en svullnad på en muskel. Troligen har Wilma fått en smäll på halsen så om några dagar ska den ha försvunnit igen. Jag blev så rädd att hon skulle fått en cancerknöl eller något mer allvarligt, men lugnade ner mig och började känna om hon hade en knuta...vilket hon inte hade. 
Båda två skötte sig bra när de gick sina sprutor och Wilma var lite nere efteråt då hon inte fått sitt kraftfoder på hela 45 min den stackaren 😂.
Tansingarna såg bra ut de också något som jag faktiskt inte var så orolig för, men skönt att fått en liten koll över dem också.

Igår somna jag och Olle klockan 20:00 och hade lätt kunnat göra det idag också. Men Olle måste ut en sista gång först och sen kanske en liten macka.

Natti natt 

Wilma's dag idag

I stallet idag tog jag med Wilma ut på en promenad, vilket hon uppskattade väldigt mycket. Hon tyckte att hon var reda för ett maraton, det var kvicka steg ifrån stallet och Piaff nästan hela vägen hem. 
I morgon är det som sagt dags för vaccination och ska passa på att fråga om en bula jag hitta på Wilma's hals idag. Är rätt säker på att det är en fettbula men vill vara helt säker på att det inte kan vara något allvarligt, för hon är väldigt rund just nu och skulle behöva gå ner iallafall 100 kg. Är väldigt glad över att ha en ponny som lätt går upp men också lätt går ner igen. Så innan jul kommer hon ha gått ner några kilo och se mer sund och ännu gladare ut 😊.


Förkylning #2

Då var man inne på förkylning #2 på bara några veckor. Näsan och ögonen värker och svetten rinner när man står och mockar. 
Så idag tömmlongera jag Challe bara vilket gick lite så där idag. Efteråt tänkte jag gått en promenad med Wilma men orkar var som bortblåst så var tvungen att åka hem. Så det får bli en skrittrunda med Wilma i morgon och på Onsdag är det dags för vaccinationer för alla hästarna så alla vet vad det betyder de närmsta dagarna. Tur är väll det att jag har förkylningen denna veckan 😊.