Vilken morgon

Vilken stressig morgon det blev. När veterinären kom ut till Challe när han skadat sig så fick han stelkrampspruta och jag hade inte med passet. Sen har jag glömt att åka ut till Svenljunga för att få detta påskrivet. Men idag äntligen fick jag tummen ur och ringde för att se när jag kunde komma ut...jag hade 45 minuter på mig. Jag fick slänga på mig kläderna och sen köra ut tilö veterinären. Men liktförbaskat så fick jag vänta nästan 1 timme innan hon kom ut, men nu är det ordnat och jag kan släppa det.
 
 

Ny hage, nya möjligheter

 
Vart ska man börja, vart ska man börja?

Äntligen

Kom på när jag var påväg hem från möhippan igår att Wilma skulle få nya skor idag. En jäkla tur att jag kom på det så inte han ringt och det hade blivit panik :).
Wilma tyckte det var riktigt skönt med nya skor hon stod riktigt och njöt. Efteråt så fick Wilma jogga lite på linan, lite väl onödigt om man fråga henne men nu ska den lilla magen gå ber lite granna 😉. 
 
Nu ska jag åka tillbaka till stallet och hämta Leena så ska vi flytta killarna till ett annat ställe närmre oss.

Fredag

Med åska och regn mesta delen av dagen så att ha kommit i väg på en ridtur har det helt enkelt inte blivit. Jag hade i allafall planerat ett besök på en bilfirma för att kolla lite bil. Jag hade sådan tur att man fick provköra idag och ännu mera tur hade jag att den bil jag kolla på fanns att prova. Ja vad ska man säga jag blev kär i denna bilen :). Men jag har inte planerat att köpa bil just nu men det är en bra kandidat 😉.

En sådan dag igen

Det blev ett besök på vårdcetralen idag, hann knappt in till läkarens rum innan han sa att först ska vi ta prover, ta febern och sen skulle jag få smärtlindring. Han känns lite små förvirrad men en av de bästa jag träffat på på länge. Alla värden var bra och ingen feber, sköterskan stack mig lite på fel ställe när jag fick en spruta med Voltaren och det kändes med en gång kan jag säga. Så nu går man med ett litet snyggt blåmärke på skinkan. Jag fick iallafall med mig en remiss hem ut i fall att det skulle bli värre och behövde åka in till akuten. Har två kvällar på raken nu fått vansinnigt ont så igår
fick både jag och mina föräldrar nog och bestämde att jag skulle besöka läkaren idag.
har mest legat och sovit efter läkarbesöket oh trotts det så är jag väldigt trött. 
I morgon hoppas jag på att må bättre så jag kan göra de ärenden jag hade tänkt att göra. Sen vill jag gärna komma ut på Wilma så hon får röra lite på sig :).

What a day

Igår kom jag och Leena ut på en tur med våra tanter. Wilma skötte sig bra bortsett från när hon låg jämte Alli och egentligen ville vara först och när hon väl låg först slutade hon dra och kunde galoppera på i en lugn takt :). Sen var det dags för jobb på kvällen. Jag har inte mått riktigt bra det senaste med både febertoppar, illamående och ont i magen. Igår blev jag riktigt dålig på förkvällen men fick bita ihop då jag jobba med en ny sommarjobbare. Men jag fick riktigt panik denna gången för jag fick riktigt ont, illamående och svettningar. jag tror att det var en lite större sten som fastnade igår. 
 

Nä nu jä...

Jag har så svårt att komma igång med träningen med Wilma. Hur ska jag kunna åka ut på tävling med henne i sommar om hon inte är tränad? Hur i hela fridens namn ska jag hitta sparken i röven så jag någon förbannad j*vla gång kommer igång? Jag har senaste tiden kommit med väldigt lätta undanflykter ( bortsett från gallan), nu är det skärpning ta mig f*n. Inga fler undanflykter utan nu är det ridning varje dag....ja två dagar i veckan får hon vila. Det blir nyp i näsan om jag fuskar.

Ååå en sådan dag

Usch vilken dag det varit och inte starta den bra heller. Vaknade med en trötthet som inte är av denna värld, jag brukar piggna till runt halv tio men inte idag. Så det har varit en plågsam dag på jobbet. Åkte fort hem och bytte om för att sedan åka på kalas och fira lilla kusinbarnet Hanna som fyllde 1 år i torsdags. Hanna's mamma är så duktig på att baka så man får alltid gott fika när man kommer dit ❤️. 
Var hemma runt 18:00 och fick kämpa med att att inte lägga mig ner i soffan, som tur var skulle grannen ut och gå så jag följde med och nu sitter jag i soffan och kollar en film. 
Så idag fanns ingen tid över för varken Wilma eller Challe. Eftersom Challe's sår inte läkt ordentligt så kommer inte börja rida honom innan det är läkt, det sitter på ett sådant ställe att det lät slits upp. Wilma däremot ska inte få ha någon mer semester så länge inget inträffar. 
 
Nä än nu ska jag byta om och lägga mig gott i sängen och hoppas på bättre sömn.

Ibland så lyckas man dubbelt upp

Oj oj blev att rida både Wilma och Challe idag. Challe och Alli hade visst kommit lite för nära varandra så pass att han börjat hoppa upp på henne och hon tillät detta. Så det var bara att rida iväg Challe till sin bror i sällskap med Alli. 
Väl framme var det bara att släppa in Challe till en överlycklig Mac, även Wilma var överlycklig som då förstod att hon äntligen skulle få lämna den jobbiga lilla skitungen ☺️.
överlycklig av att se sin bästis Alli igen och efter att ha fått på sig sadel och träns gick båda damerna med raska steg ifrån killarna....som började ropa efter dem. 
Det blev en lång runda hem igen och även om de i början var pigga så lyckades de att trötta ut sig själva under färden hem vilket märktes när de sedan skulle upp till vinterhagen för att beta av 😉.
 

Midsommardagen och nu är frågan...

...hur jag ska göra med hästarna. Ska jag våga lämna Mac själv i hagen idag också och ge mig ut på en längre tur med Wilma eller ska jag vänta till i morgon då det förhoppningsvis är lite bättre väder?
Challe kommer få stå i helgen som jag skrev igår men Wilma som är lite rund om magen skulle behöva komma ut och röra lite på sig. Mm vi får se hur denna dagen slutar.

En lycklig tant

 Kallt är det i vinden men solen skiner och Wilma fick sig lite motion även om den bara var 10 minuter lång. Pigg och glad lämnade vi en upprörd Mac i hagen som sprang och gapa efter Wilma som tänkte "där kan du allt vara ensam din lilla skit".  Iallafall vad jag tror att hon tänkte ;).
Challe's sår är nästan helt läkt bara en skorpa som ska få läka loss av sig själv. Sen fick han även den sista dosen antibiotika idag, kan inte på stå att han tycker det är jättegott med att få klet i munnen som smakar äckligt.
Beroende på om såret läkt färdigt så kommer Challe få komma igång med ridningen igen efter några veckors vila. 
 

Vad var det jag nu sa

Ja rida var det ja....inte när det åskar och regnet står som spön i backen. Nä så dagens plan ör fram flyttad till i morgon förmiddag då det ska vara finare väder. Hon kommer garanterat vara sjukt pigg så vi får se om det blir någon galopp eller om det bara blir lugnt med skritt och trav :).
 
Efter jobbet kom pappa och hämta mig så vi kunde åka till mammas jobb där hon skulle ta lite nya prover då jag som sagt haft lite feber några dagar, nästan ingen matlust alls och haft ont, även om det inte gjort lika ont som för 2 veckor sedan.
Man kan visst få magkatarr efter gallsten så nu blir det att äta lite "marskasmedicin" som jag kallar dem ( omeprazol) i 1 vecka. Så nu hoppas jag att man ska bli något bättre så jag kan få äta mer än vad jag gjort, jag har tyvärr gått ner 2 kg på 2 veckor så vikten måste nu vända och gå uppåt.

Två dagar med feber

Nu har jag haft feber i 2 dagar, idag har jag varit riktigt riktigt trött och ingen matlust. Fick tvinga i mig lite mat vid lunch och när jag åkte in för att hämta mamma på jobbet köpte jag mig en lite. Cola och en mellan pommes på ett snabbmat ställe. Cola är jag sugen på hela tiden och pommes går att lättare att få i sig än något annat. Pommes är dock inte bra för gallan så där får jag ännu mera ont.
Läkaren sa i måndags när han ringde och kolla hur jag mådde att om jag får feber, kräkningar eller något annat som blir värre så skulle jag åka in till akuten eller komma till vårdcentralen. Nu undrar jag hur hög feber som inte är bra, ska jag ha högre än 38 grader eller är den temperaturen tillräcklig? 
Tänker ringa honom och rådfråga, vill inte ringa 1177 då de säkert säger åt mig att åka in och jag vill gärna jobba på midsommarkvällen och få lite extra betalt. Jag tänker då icke ligga inne på midsommar inte fören jag har jobbar färdigt i allafall. Sen har jag ett bra och roligt schema att gå på fredagkväll också och det är inte ofta jag får det och det tänker jag inte missa denna gången.

Onsdag hela dagen

Då har Challe fått sin medicin för 3 dagen denna veckan om man räknar bort då veterinären var här. De sista två dagarna kommer han bara att få sin antibiotika för jag tror inte han behöver någin smärtlindring längre. Såret läker bra och svullnaden är nästan helt borta och han travar till och med i hagen :).
Wilma tycker Mac är jobbig som ska vara på och reta henne allt för ofta, de som bor vid hagen trodde det var något fel på henne då hon ofta står och tjuter så där som ston gör :).
I morgon måste hon ut och röra på sig så inte blir för rund om magen, något som hon kommer uppskatta väldigt mycket...speciellt så hon får komma iväg från retstickan ;).
 
 

Måndag

Idag var första dagen med smärtlindring i pulverform och antibiotika insprutat i munnen. Det jag var mest orolig för gick hur galant som helst, antibiotikan som skulle sprutas in. Challe är väldigt svår att avmaska så vi behöver vara två, men det gick så bra att jag fick ett lyckorus i kroppen :).
Så 5 dagar med detta kommer inte vara några problem..tror jag :).

What to do, What to do

Börja fundera lite på en sak när jag nu fick ta ut veterinären till Challe. Hur mycket ska vi hästägare eller djurägare i allmänhet egentligen kunna vad gäller skador och sjukdommar på våra djur men även hur mycket ska vi veta vad vi ska göra och inte göra?
Nu menar jag inte små sår eller en hälta eller markering utan när det blir lite större och allvarligare saker. Tycker att man ibland blir idiotförklarad av privatpersoner när man fråga om de varit med om samma sjukdom/skada och vad de gjorde då. Är det meningen att vi ska kunna nästan lika mycket som veterinärena? Vissa människor verkar tror att bara för att man har en häst så vet man exakt vad man ska göra och inte göra när man stöter på problem och vet man inte det så blir det en massa skitsnack bakom ryggen på en. Vi ringer veterinären för att dels ta reda på vad felet är och även VAD vi ska göra för att få det bättre på bästa sätt och vad vi INTE ska göra. Ibland blir jag lite irriterad på att mansak veta ALLT som hr med hästens sjukdommar och skador att göra. Jag har haft sådan tur att jag aldrig haft en allvarlig skada på mina hästar och det i sin tur gör att jag har inte behövt ta reda på vad jag ska göra i vissa lägen. Sen måste man få göra misstag så länge det inte äventyrar hästens hälsa för hur ska man annars lära sig att göra rätt om man inte får göra sina misstag?
 
 
 

Min lilla prinskorv

 
Trodde detta skulle bli en lugn dag med lite småfix innan jag skulle åka och jobba kväll. Men han bara vara vaKen 1-1,5 timme innan jag fick åka bort till Challe som går i en hage med sin halvbror Mac. De som bor vid hagen hade upptäckt att Challe fått ett större sår bak på skinkan och att det hade bloat lite mer än en vanlig rispa. 
Mina ögon blev klotrunda när jag såg det lite mer djupa såret, det var bara att ta ut honom från hagen och börja ringa. Det var att ringa jobbet, veterinären, Leena, mamma och Mikaela. 
Inte blev det något jobb eftersom man aldrig vet när veterinären kan komma och om man hade behövt åka iväg till en klinik...vilket jag inte behövde idag.
 
 Troligen har han fått en spark så det blivit en krosskada som det kan bli av en hård smäll så huden spricker. Challe var iallafall jätteduktig som hela tiden  stod stilla medan veterinären tvätta ( ännu en gång ), kollade hur djupt såret var med ett redskap, gav honom både stelkramp, smärtstillande och antibiotika. Enda gången han ryckte till var när katten hoppade in i veterinärens bil :).
Jag hade iallafall trott att han skulle reagerat på när hon kolla djupet på såret :).
Så nu fick han åka transport hem (vilket inte är långt) och Wilma fick åka transport till hagen för att vara sällskap till Mac :).
Wilma var glad att få komma till lite mera mat och Challe var glad över att få komma hem...trots att han får går själv med Alli ;).
 

We belong togheter

❤️❤️Tur att Challe blev en sådan gosekille. Jag och Challe hör ihop ❤️❤️

Förflyttning

Igår fick Challe på sig nya skor fram då hab tappat ena och eftersom vi skulle flytta killar till sommarhagen behövdes skona komma på. Men att rida 2 stycken 3 åringar åt ett håll de aldrig varit är fruktansvärt jobbigt. Ingen av dem skulle gå och växter fast i marken, vi kom ite ens 100 meter från stallet. Så innan jag skulle tappa humöret hoppade jag av och började leda Challe, jag hade ändå behövt hoppa av uppe vid vägen Men jag hade tänkt ridit dit upp. Men vad gör man om det inte går att rubba dem :)?
Killarna var upp över öronen lyckliga att få komma till lite mera gräs, vi hade tänkt att damerna också skulle fått komma bort men de är lite för runda redan så de fick stanna kvar...något som Alli inte uppskattade :). Idag ska Wilma få motioneras lite granna så hennes mage kan gå ner lite mera :).

Tvätta, skrubba och så lite vatten

Idag blev det en lång skrittur med Leena och Alli, egentligen skulle Mac med men han hade lyckats trampa av sig sin andra sko på 1 vecka. 
Vi var ute i minst 1,5 timme och det kändes att varken vi eller damerna hade varit ute på en vecka :).
FÖRE
Efter en välbehövlig paus så tog vi oss i kragen och började göra rent stallet. Vi skrubba och skrubba vi fick till och med göra en paus mitt i allt. Till slut så gav jag upp då värkte både händer och resten av kroppen :). Att tvätta boxarna är så förbaskat jobbigt och tråkigt.
EFTER

Hurra hurra

Idag fyller Challe-mannen 3 år. Klockan 10:45 för 3 år sedan valde han att ploppa ut något som Wilma förmodligen uppskattade extremt mycket :).
2011-06-09 10:45 ❤️❤️❤️

Söndag

Igår och idag har jag tömt Wilma och Challe's boxar, det är nog det tråkigaste man kan göra jag kan till och med tänka mig att göra 20 höpåsar bara jag hade sluppit tömma två boxar :).
Båda två har fortfarande vila Challe ska få vila 1-2 veckor till och Wilma ska komma igång i morgon redan. Tror att det blir ut och skritta bara en långtur i morgon och sen börja med traven igen :).

Den där speciella

Är så glad över att jag ville ha kort på min bror och min förra häst Chiquita för det var hennes sista sommar. 
här är bror inte så stor och han har kort hår....tror det var sista gången vi såg korthårig på honom också :).
Tänk om man hade förstått vilken dressyrhäst och varit mer intresserad av dressyr när man hade Chiquita. Vi hann knappt få hem henne innan folk ville köpa henne av oss men hon var ALDRIG till salu :).
Man har alltid en häst i sin ägo som aldrig någon annan kan slå, det spelar ingen roll hur fin stamm eller hur duktig den är så slår de aldrig den här speciella hästen. Det kommer aldrig komma en häst som kommer vara  lika speciell som min " Tjockan".....Min lilla bäbis ❤️❤️❤️❤️
 
❤️❤️❤️❤️Den sista sommaren❤️❤️❤️❤️
 

Nya tag nästa vecka

Efter mitt lilla sjukhusbesök i onsdags och att jag inte mått så bra efteråt och som också resulterat i att Wilma och Challe har fått stå bestämde jag att detta får bli deras semestervecka. Challe ska väll kanske få en vecka till men Wilma ska komma igång med både konditions- och finslipsträning nästa vecka. Nu kommer jag inte behöva åka iväg med ambulans något mer då jag äntligen fick lite smärtlindring till nästa anfall kommer....kommer dock inte ta de om jag jobbar för då kommer jag inte kunna köra.
Jag ska nu i helgen lägga upp Wilmas plan och om det kommer upp en passande tävling kanske vi åker på den men vi får se :). Eftersom Wilma blir 18 nästa år så kommer det vara sista sommaren Wilma iallafall kommer åka på tävlingar, hon kommer få tränas hemma kanske inte lika hårt men lite träning ska hon allt få göra :).
Har inte så stor kolla på om Challe får komma ut på någon tävling nästa år när han är 4 så det måste jag också kolla upp, måste ju veta hur mycket jag ska kräva av honom, jag ser ju honom som en liten bäbis men han ligger ju efter  många andra i samma ålder men men inget att göra mer än att skärpa till sig för han gör så klart inte mer om han inte måste ;).
 

Tillbaka efter lite sömn

Då sitter jag på akuten igen, men idag för att ta nya prover. Hoppas på att få komma in ganska snart så jag kan få komma hem och ta en dusch. De är inne på att kanske tabort min galla trotts att jag inte haft någon synlig sten men innan det beslutets tas ska jag få träffa en gallspeciallist i Skene, så vi får se hur detta slutar :).
 

Älskade akuten

Det blev en tur med ambulansen till akuten. Var länge sedan jag haft så här ont i magen, i ambulansen fick jag 4 mg morfin och mer behövdes inte utan att jag nästan somna. För ca 20 min sedan fick jag en ny dos och väntar nu på doktorn. Fick iallafall svar av sköterskan att ett prov visade på förhöjt amylas. 
Får återkomma när jag kan ha båda ögonen öppna igen :).
 

Onda natt

Man ska inte klaga egentligen men det är lättare att skriva klagoramsor :). Trött som få var jag men somna kunde jag inte...mycket konstigt. Men så börjar den göra sig påmind igen, min underbara galla. Men vad hade jag väntat mig efter så mycket  ( och lite för fet) mat igår. Som det känns nu blir det inget jobb imorgon men det beror helt på hur mycket den ska bråka med mig i natt. Kanske ska jag ta en diklofernak så blir jag knockad och somnar( jag är väldigt lättpåverkad ☺️). ....som tur är. 
Jag får göra ett försök och hoppas på att jag slipper kräkas även denna gången.

Upp och ner, ner och upp

Varit några jobbiga dagar och framför allt idag så efter lite vila tog jag mig till stallet. Där satte jag mig och prata lite med Leena innan jag gick och hämta Wilma i hagen...en trött Wilma måste jag säga. Fram till fredag kommer det bli träning j paddocken för nu har hon slappat till för mycket. Var ute och galoppera med henne men hennes ork är som bort flugen sen....i tisdags, sen får inte håller jag vara för lat utan  jag måsta skärpa till mig vissa dagar. Behöver inte träna i paddocken eller rida en lång runda tycker att det kan räcka med att jag vissa dagar går ut och klättrar med henne. 
Jag kommer nu sätta mig mer noggrant och lägga upp en veckoplan och för Challe's del så kommer jag fortsätta som jag gjort fram till den 11/6 då alla 4 flyttas till en annan hage längre bort :). Wilma kommer fortsätta att ridas men Challe kommer då få sin vila på några veckor :).