En annan dag

Dagen har spenderats i sängen enda gångerna jag gått utanför dörren idag är nör Olle behövt göra sina behov ☺️. Så det blev ingen ridning idag utan det blir i morgon i stället, Wilma ska följa med Mac ut och Challe ska gå på linan igen hade jag tänkt. Får se om jag ångrar mig och rider honom i stället 😉.

Underbara torsdag

 
Har inte varit utanför dörren sen 7 i morse då Olle behövde gå på toa. Ca 3 timmar senare vaknade jag och mådde mindre bra, hade haft lite ont vid gallan men inget jag tyckte var så farligt så jag somnade. Jag visste inte åt vilket håll allt skulle komma men nu gjorde gallan riktigt ont. Har legat i sängen hela dagen tillsammans med Olle som nu ligger och snarkar jämte mig i sängen,han ligger oftast nära en när man inte mår bra ❤️. 
Jag hoppas det blir bättre senare så jag kan motionera hästarna på lina idag iallafall.
Ligger just nu och funderar på om jag skulle klara av och ta mig till affären för att köpa isglass, till lunch blir det filmjölk och kanske lite flingor. 
 

Innan lunch

Klockan är inte ens 12 och jag har hunnit tvätta 4 maskiner och ridit både Challe och Wilma känner mig väldigt duktig idag ☺️. Challe fick träffa på sin första cykel idag och jag tycker att han reagerade tillräckligt mycket och var avspänd direkt efteråt.
Wilma ville nog gärna dö idag då det blev en del förvändgalopp, men hon kämpa på väldigt bra och jag tror att om några veckor kommer det sitta rätt bra ☺️. Ska fundera lite på hur morgondagen ska läggas upp för Wilma, Challe kommer antingen få gå på linan igen eller lättare ridning. 
Nu ska jag äta lite mellanmål och vänta på sista maskinen tvätt .

Challe sätts igång efter sommarbete

#Longera

Tisdag

Igår blev det en lugn tur med Wilma mest för att jag själv var rätt trött i kroppen efter att ha målat hela helgen. Vi träffade på en liten bäbis som Wilma gärna hade tagit med hem men av någon konstig anledning detta lilla stoföls mamma inte gick med på 😉. 
Efter den ridturen så åkte jag och Leena bort till killarna för att ta promenaden hemmåt med de båda. Pigga och glada den första halvan av vägen men sen gick det väldigt segt sista biten. Det brukar i vanliga fall bli ett himla liv när alla släpps ihop igen speciellt mellan Alli och Challe, men igår var det bara lite tjut från stona sen var det lugnt, Challe är fortfarande lägst i rang strax efter sin mamma :). 
Senare ikväll blir det longering av Challe så han får komma igång igen, och Wilma hoppas jag på ett lättare pass i paddocken.

Hur gör man?

Igår hamna kag i en ganska intensiv diskution gällande hästar på vägen och vart det skiter. Det var 3 hästmänniskor mot 1 ickehästmänniska så man kan bara föreställa sig hur det hela gick till 😉. Den ickehästmänniskan var irriterad på att hästar får skita vart som helst medan hundar måste man plocka upp efter. Varför måste man inte plocka upp efter hästen? Sen var det ju det här med hästar på vägen. Denna personen tyckte så här att " när man får betala trafikförsäkring på hästen så får de vistas på vägen, innan dess ska de vara i skogen". Ja gissa hur de 3 hästmänniskorna reagera på det 😄. Varför måste icke trafikvana hästar vara påvägen? Det är faktiskt lite intressant att höra hur de utanför hästvärlden ser på oss med hästar eftersom vi lever i våran egna lilla bubbla. Rider man i samhället och hästen skiter så självklart hoppar man av och sprakar det åt sidan eller om hästen skiter vid en in/ utfart till ett hus så ser man till att få undan det så att de som promenerar slipper kliva i det. Gällande häst på vägen så tycker jag som många andra att vi har lika mycket rätt till att vistas på vägen som alla andra, sen är det oansvarit att ta ut en helt grön häst på vägen om man vet att den är rädd för allt och är spänd. Vi kom även in på det här med hur man ska göra som bilist om man möter ett ekipage på vägen. 
Enligt min mening så behöver man inte stanna och stängs av motorn... Om inte man möter en orolig häst. Jag som ryttare vill helst att bilisten saktar ner gärna i god tid och i lagom fart kör förbi. Jag ser helst att bilen kommer förbi så fort som möjligt och det gör det mindre läskigt för mina hästar om bilen rör sig som den ska i stället för att stå stilla, där det annars aldrig står någon bil ( man vet ju hur hästar fungerar ibland).
Denna ickehästmänniska tyckte att denna
borde få ha sina uppfattningar och självklart får denna ha det....men personen har ändå fel 😉.
 

Söndag

 
Man tänker att det ska gå snabbt och lätt att måla om men fy tusan, har man inte något långt tålamod ( som jag) är det rena tortyren att måla om ett vardagsrum. Men nu är jag äntligen klar med första målningen och om några timmar kör jag sista mål ingen och då har jag bestämt att min bror och mamma eller pappa ska följa med ner så det går lite fortare så jag kan få i ordning mina möbler och kunna se på tv igen :).
I kväll har jag tänkt att rida Wilma också nu när det blivit svalare.

Den där paniken

Har ni någonsin fått den där panikkänslan då ni tror att eran häst/hästars försäkring inte är betald och att de går där helt oförsäkrade? För är det någon gång de skadar sig så är det när klockan är efter 19, det är helg eller om försäkringen inte är betald. ringde i panik till mitt försäkringsbolag men hade glömt att jag inte ändrat tillbaka till autogiro utan betalar i kvartalet så allt var i sin ordning :).
Jag blev så glad att jag passade på att betala alla räkningar och för en gång skull hade jag ingen ångest att göra det. Efter frukosten ska jag mäta mina väggar så jag vet hur mycket färg jag kommer behöva i helgen då jag ska måla om :).
 
 

Torsdag

Vakna med en jäkla huvudvärk igår ( troligen av vätskebrist) så jag låg och sov fram till 12. Vid 16:15 skulle jag och Jenny åka till Gäsene för tävling...för min del gällde det att vara hästskötare & fotograf ☺️. Det gick bra och Jenny och Goodie sluta på en 5:e plats. Jag var inte hemma fören ca 23:30 och skulle upp tidigt följande dag för att köra mamma till Jobbet.
Vid 12 idag var jag nere i Getterön där jag sola och bada några timmar med Natta,Andreas och Andreas kompis David ( tror jag han hette ☺️). Riktigt skönt att bara göra ingenting 4:de dagen på sin semester ☺️. 
Runt 20 tiden tog jag med mamma till stallet så hon fick se lilla Dora bada på sitt sätt i en balja. Jag passade på att tömköra Wilma vilket hon som vanligt uppskattar då det inte är så krävande 😉. 
I morgon blir det att köpa färg så jag i helgen kan börja måla om i mitt tv-rum. Sen får vädret avgöra vad Wilma och jag ska hitta på.

Se med ett annat öga

Hittade en intressant artikel på Hippson.se om hur vida vi ser om våra egna hästar som vi träffar varje dag mår dåligt eller ej. De hade gjort en undersökning i Frankrike på ett flertal ridskolor där personalen fick svara på några enkla frågor om deras hästar gällande deras välmående. Det var 373 hästar som ingick i studien i alla möjliga raser och åldrar, hela 37% av dessa hästar hade ett onormalt beteeende/beteeendestörning. Är det många av oss privatpersoner som ens tänker på att titta på hästen med ett "nytt öga"? Eller märker vi bara när det är något helt självklart som en hälta eller magont? När jag satt och läste detta så om man får ge sig själv berröm så försöker jag så gott jag kan att se på mina hästar på ett nytt sätt för att kanske upptäcka om något är fel..eller början på ett fel som kan bli större kanske jag ska säga. Ibland så ser jag nog till och med något som inte ens finns där och då är det tur att jag har Leena som jag kan vända mig till om jag blir onödigt orolig för det kan inte bara jag utan många av oss bli. Hästen kan ha en dålig dag och kanske vara lite trött och hängig ( som en annan kan vara) eller vara grinig för den är på dåligt humör just den dagen men då kan vi vara väldigt snabba på ibland att förstora upp detta 100 gånger värre än vad det är. Ibland tror jag att vi skyddar våra djur (inte bara hästar) lite väl mycket, ibland (vad gäller hästar) så tror jag att vi måste låta de vara hästar så mycket som det bara går och inte dalta för mycket med dem. Jag tror även på att de ska få vara ute så länge om dagarna som det går, att kanske inte ta in dem vid 4 på eftermiddagen utan låta de kanske få gå ute till 6-7 iallafall. Har de blivit halta ( till en viss grad) låt de gå ut iallafall i en liten hage för annars kommer de bli stela och halta för det.Nu känner jag redan en massa irriterande kommentarer jag kan få men så här tycker jag och det är något jag inte kommer ändra uppfattning om.
Nu tappa jag nog bort mig lite....jo just det om vi ser hur våra hästar och andra djur mår, Jag tror det är väldigt svårt för oss alla att se med det där andra ögat utan behöver nog ta hjälp av någon annan som inte känner djuret likabra som en själv för att se om den personen ser något avvikande eller om allt ser heelt normalt ut.
Jag tänker avsluta med något bra ifrån denna artikeln:
"Att vara omgiven av en stor grupp lidande individer kan ändra sjukvårdspersonalens, såväl som hästskötarens, uppfattning av vad som är 'normala' beteenden eller uttryck”,
 
 
 
 
 
 

Äntligen lite blåst

Så idag fick Wilma en snabb longering bara så hon fick röra på sig mer än det lilla hon gör i hagen. Tror inte vi höll på mer än 10 minuter tyckte inte att det vore så snällt att pressa henne nu när det är så varmt. 
Mer än så har inte jag gjort idag...mer än att ha varit hos tandläkaren också :).
Vi får se hur värmen och vädret är i morgon om det blir ridning i morgon eftermiddag/ kväll igen :).

Söndag och 140 grader varmt

 
Kanske liiite överdrivet men det går bara inte rida när det är så här varmt. Har hjälpt Mona föräldrar i deras trädgård idag och det blev två vändor till soptippen. När vi var klara så hade jag väldigt ont i min ena ljumske och det känns som att det bara blir värre och värre. Det gör speciellt ont att sitta och det bästa är att ligga eller gå omkring. Förhoppningsvis så är det bättre i morgon då ja ska till tandläkaren på förmiddagen. Tur att jag kan ligga ute i det fina vädret ☺️. Jag hoppas att jag hinner rida Wilma innan det blir för varmt i morgon också, Challe och Mac kommer att gå där de är nu en vecka till sen får de komma hem och Challe ska sättas igång. Kommer troligen få ta och rida Wilma och Challe varannan dag för ska det vara så här varmt kommer jag troligen inte hinna rida båda innan det är för varmt.

Lördag

 
Igår gjorde jag min sista arbetsdag innan semestern som börjar på måndag 😀. Sov riktigt riktigt gott i natt, så gott att jag nästan somna på toa när nöden inte har några lagar. I morse runt klockan 9 så fick Wilma komma ut på en skrittur bara eftersom det redan hade hunnit bli som i en varm gryta ute. Tror att när vi hade kommit tillbaka så hade temperaturen gått upp till närmare 20 grader. Dumma som vi är så ändrade vi om sommarhagen i denna värmen vilket betyder att vi drog upp några stolpar för att sen slå ner dem igen, de två första gick bra för mig sen kom min korta längd i vägen. Jag nådde inte tillräckligt för att slå så Leena fick kämpa på med sin friska hand, kan säga så här att vi var helt slut efter detta men damerna var glada att få komma ner till sommarhagen efter några dagar i en annan.
I morgon ska jag försöka vakna lite tidigare sådan kan rida i paddocken, vi får väll se hur det går 😜.

Ingen bra kondition

Det blev tömkörning idag men Wilma tyckte det var otroligt jobbigt. Upptäckte även idag att hon fått en muskelbristning bak på högerskinka, troligen så fick hon den idag då damerna hade sprungit som tokar. Men men vad vet jag hon har iallafall fått en muskelbristning men var inte påverkade på något vis av detta. Eftersom jag inte har några riktiga tömkörningsgrejer utan jag kör med två longerlinor så blev det bara skritt och trav innan jag tog av den ena och tog fram två bommar som galoppnommar. Det
märks att Wilma är ur form, ute orkar hon på ren vilja springa fort och länge men i paddocken med ett måste att lyfta benen lite extra blir väldigt jobbigt. Nu sitter jag och funderar på vad jag ska göra i morgon och det lutar mest åt markarbete och ännu mera bommar. Inte så mycket galopp utan mer fokus på att hon lugnt ska kunna gå över bommarna. Mmm vi får se hur jag gör ☺️.

Tisdag

Var ett tag sedan jag skrev något här men har inte hunnit rida så mycket förra veckan. Wilma har gått 2 gånger i paddocken och 3 gånger uteritt den senaste veckan. Det har varit så galet varmt att det inte har gått att rida och framförallt inte i paddocken. I Lördags var jag på bröllop då min kusin Patrik och Lina gifte sig.
 
Ett helt otroligt fint och roligt bröllop och en massa tårar kom under talen ☺️. Inför bröllopet i torsdags gick jag och ordnade med lite fransförlägningen något som jag velat prova länge. Är lite ovant när det blåser i fransarna men man vänjer sig mer och mer. Så om ca 3 veckor är det dags för bröllop igen för en annan kusin ☺️.
Idag blev det en uteritt igen då jag har lite ont i ryggen sen i torsdags och trodde att det skulle vara lättare men icke. Wilma var superpigg och lyssnade kanske 20 % på mig idag så blev tyvärr lite dragkamp, så bestämde mig att i morgon blir det tömkörning efter jobbet. Wilma har nämligen blivit lite fet och måste därför gå ner en del, det kommer bli en massa hårt jobb framöver.
 

Tisdag

Det blev "lite" åska igår så Wilma fick gå i hagen igår och tur var väll det då åskan slog ner i hagen men tur var det att hästarna gick en bra bit ifrån. 
Så idag på förmiddagen fick Wilma sin träning och även om det blåste så var det nog 1-2 grader för varmt för Wilma så hon gick inte lika bra som i förrgår men ändå riktigt bra. Har fått sådan inspiration efter att ha ridit Goodie.

Måndag

 
Ja äntligen var måndag här och jag fick rida Goodie. Tycker själv att det gick bra för att bara vara andra gången som jag rider honom. Sen så passade han ju på att fuska lite i början av ridpasset men fick pli på det till slut, det är ju inte som att rida Wilma direkt ☺️. Men jag tror precis som Jenny och mamma att det är nog bra att jag får rida Goodie så jag får lära mig lite och upptäcka vad jag gör fel hemma och föra över den där känslan på Wilma och Challe. Nu får vi se om jag ska rida honom även på onsdag eller inte.
 

En återstår

Då var en häst riden idag och en återstår ☺️

Äntligen Måndag

I morgon är det äntligen Måndag och på förmiddagen har jag planerat att åka ut till Goodie. Hoppad regnet och åskan vill vänta tills jag är klar och kan jag få hinna rida Wilma hemma sen också vore ju toppen :). Tänk att även om Wilma och jag inte tränat på ett tag Så gick hon otroligt bra och speciellt i galoppen ☺️ och allt tack vare att jag red Goodie igår och kom på hur jag skulle rida något som Wilma trivdes mycket bra med. Vi bråkade knappt någonting och hon klarade till och med rida i förvänd galopp 😍. Så ni förstår nog att jag längtar till Goodie i morgon så jag får fler aha-upplevelser 😉.

Underbara förmiddag

Jag gick som på moln efter denna förmiddag. Jenny ska åka ner till Falsterbo nästa vecka då hennes ena häst "Dino" har kvalat dit och behövde då hjälp med att rida sin andra häst Goodie. Tjejen som mest ska ruda kunde inte vissa dagar så då fick jag frågan om jag kunde rida de dagar som var kvar. Dum är jag ju inte som tackar nej till detta, så idag var jag och red honom medan Jenny var med eftersom jag aldrig tidigare ridit Goodie. Efter några varv började jag få lite kläm på hur jag skulle rida att det faktiskt började kännas bra :). Man fick en riktig "aha-upplevelse" att det är så det ska kännas :). Jag blev ju lite nervös först då jag känner så här att  det är samma sak om någon låter mig köra deras Porsche och man är rädd att skrapa lacken. Men efter denna dagen så kände jag att det kommer gå galant och att det inte gör något om den andra tjejen får mer förhinder 😍. 

Denna trötthet

Är väldigt väldigt trött idag men jag har fått en del gjort ändå :). Har hunnit ringa tidsbokningen för mitt besök i Skene om några veckor, jag har ringt dit jag tränar och fryst mitt kort och jag har ringt tandläkaren... Den sista hade jag helst sluppit. I morgon blir det ett äventyr på förmiddagen och innan det så är det min tur att släppa ut hästarna, lan bli att jag kanske mockar någon Box... Om jag inte är för trött ;).

Oj oj vilken gårdag

Igår gick allt i ett igår men hade en jätterolig dag. Först åkte jag och Leena ut till Anna och Peter och hälsade på, sen efter att ha släppt av Leena hemma åkte jag vidare för att hjälpa Jenny med Goodie. Vid 19 tiden körde jag till Brämhult för att hämta upp Natta för vi skulle in till stan för att lyssna på Agnes som skulle spela på stora torget. Agnes var grymt bra och ett super bra framträdande där hon riktigt spotta ut låt efter låt. Trots att hon var lite hes så...ja jag var helt uppe i varv och ville bara höra mer ☺️.
Sen när vi några timmar senare när vi skulle åka hem så fick vi lite problem som jag inte tänker ta upp här för det var så pinsamt och korkat, men det positiva är att vi aldrig kommer göra om det igen :).
I morgon ska jag få göra något otroligt roligt och troligen en dag nästa vecka....men det blir en överraskning. Det gjorde mig både glad och nervös samtidigt ☺️.
 

Veckans lediga dag

Dagen började med att Olle ville gå ut vid 05:15 så då blev det en tur till stall nummer 2 för att ta ut hästarna...och Olle fick göra det han skulle.
Vid lunch åkte jag, Leena och Dora till Annamicj Peter för att hälsa på. Efter lite prat åkte vi hemåt och jag åkte sedan vidare till en manege inte så långt ifrån. Jenny skulle träna för Carl och jag stod för de hemska fotona ( eftersom jag ör mindre bra på att ta kort), är mycket bättre på att filma :). Nu ska jag göra mig i ordning och sen åka till stan och lyssna på Agnes och fika med Natta...ska bara tina upp lite först 😉.

Men vad är detta

Nu är jag så trött på denna åskan. Jag hade planerat att rida både Challe och Wilma idag då det var så fint väder, men vad fan kommer då om inte lite åska och lite regn. När i hela friden ska jag få väder så jag kan börja rida Har vädergudarna tänkt? 
Jag hoppas på ingen åska alls och inte något ösregn i morgon så jag iallafall kan börja banta Wilma.